fbpx
Loading
https://erasmus.agrobiologie.cz/?post_type=portfolio&p=1086&preview=true
Studijní pobyt
EUR600/MĚSÍC
  • Výše stipendia od programu ERASMUS+ navíc je možné získat univerzitní stipendium
Praktická stáž
EUR699/MĚSÍC
  • Výše stipendia od programu ERASMUS+ informujte se o dalších možnostech
Ceny v porovnání s ČR
EUR?/den
  • Porovnejte kolik co stojí
Ukázat ceny

Konkurzy na studijní pobyty studentů v rámci programu Erasmus+

Zájemci o studijní pobyt v zahraničí musí absolvovat konkurz, v rámci kterého jsou hodnoceny zejména prospěch a jazyková úroveň angličtiny, případně dalších jazyků (španělština, němčina, francouzština) podle země studijního pobytu, aby byli schopni absolvovat náročné studium na zahraniční univerzitě včetně komunikace v cizím jazyce. O termínu konkurzu jsou studenti informováni e-mailem.

Jak jste si našli ubytování ? Poskytovala ho univerzita ?

Ubytování: univerzita poskytuje ubytování v podobě kolejí, které stály cca 200 – 300 euro na měsíc. Nicméně já jsem nechtěla bydlet na kolejích a hledala jsem tedy ubytování všude možně na Facebookových stránkách. Nakonec jsem ubytování našla přes agenturu Uniplaces (https://www.uniplaces.com/?upl_source=adwords_search_prospecting_demand&upl_medium=portugal_global_english&upl_campaign=xx_genericx&upl_content=Lisbon_uni_school&upl_term=accommodation%20in%20lisbon&gclid=Cj0KCQiApY6BBhCsARIsAOI_GjZd7suAGhTz0DCJIEXL5TdwxvJal2kJNEtvH19EsmwKYGKYncdddrkaAkVSEALw_wcB). Nicméně je zde asi 100 euro poplatek za zprostředkování a pak jsem i na místě platila nájemníkovi 380 euro a nebydlela jsem v centru. Myslím, že bude lepší si ubytování sehnat samostatně bez agentury nebo skrze školu. Samotná agentura sice zaručuje kompenzaci v případě komplikacích, ale slyšela jsem o zkušeností, kdy nájemci absolutně nepomohla.

V  jakém jazyce jste studovali na této univerzitě ?

Studovala jsem v portugalštině, kterou jsem se začala učit v srpnu před odjezdem. Podstoupila jsem týdenní kurz a opustila Českou republiku s úrovní A1. Univerzita požadovala alespoň A2, ale stejně při zmíněné úrovní umí člověk opravdu jen základy. Klíčová je angličtina, s kterou jsem se pak domlouvala s učiteli, ačkoliv jsem měla výuku v portugalštině a nepochytila jsem z vykládané látky téměř nic. Nicméně se není čeho bát, zvládnout se to dá i s touto indispozicí.

Jak jste se zapojovali při výuce?

Ze začátku jsem byla ve třídě pouze jediný „Erasmák“, takže zapojení bylo těžší než v případě, že bych byla ve třídě pouze s výměnnými studenty. Výkladu jsem tedy ve většině nerozuměla, takže pro mě přednášky a cvičení byly víceméně ztráta času, ale musela jsem být přítomna. Někteří učitelé byli vstřícní vůči mému „handicapu“, někteří ne.

Jak jste se připravovali na zkoušky?

Na zkoušky jsem se moc neučila, protože jsem neměla kvůli časté výuce tolik času. Měla jsem totiž blokovou výuku, kdy 3 týdny každý den v týdnu probíhala výuka jednoho předmětu, který byl zakončen ihned zkouškou. Pak následoval blok dalšího předmětu.

Co Vám škola nejvíce dala?

Nebát se. Být samostatná. Nezhroutit se v případě komplikace. Obohacená o vědomosti jsem tolik nebyla, ale každopádně to pro mě byla nezaměnitelná zkušenost, kterou bych všem doporučila. Žít půl roku na odlišném místě, mezi cizími lidmi, mluvit cizím jazykem, poznávat jinou kulturu, to všechno dát člověku neskutečně hodně.

Byla tato univerzita dobrá? Doporučili byste ji dalším?

Jednalo se údajně o jednu z těžších škol v Lisabonu a zároveň i těžších fakult samotné univerzity. Velmi tedy záleží na oboru, fakultě i univerzitě. Erasmus koordinátorka skvěle komunikovala, vše zařídila a byl na ni spoleh. Samotný obor mi nepřišel tolik přínosný.
Matylda Malá
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x