fbpx
Loading
https://erasmus.agrobiologie.cz/?post_type=portfolio&p=1094&preview=true
Studijní pobyt
EUR600/MĚSÍC
  • Výše stipendia od programu ERASMUS+ navíc je možné získat univerzitní stipendium
Praktická stáž
EUR699/MĚSÍC
  • Výše stipendia od programu ERASMUS+ informujte se o dalších možnostech
Ceny v porovnání s ČR
EUR?/den
  • Porovnejte kolik co stojí
Ukázat ceny

Konkurzy na studijní pobyty studentů v rámci programu Erasmus+

Zájemci o studijní pobyt v zahraničí musí absolvovat konkurz, v rámci kterého jsou hodnoceny zejména prospěch a jazyková úroveň angličtiny, případně dalších jazyků (španělština, němčina, francouzština) podle země studijního pobytu, aby byli schopni absolvovat náročné studium na zahraniční univerzitě včetně komunikace v cizím jazyce. O termínu konkurzu jsou studenti informováni e-mailem.

Jak jste si našli ubytování ? Poskytovala ho univerzita ?

Univerzitní koleje, tak jako jsou u nás, BOKU nemá, ve Vídni ale funguje několik „ubytovacích/kolejních“ společností. Nejdříve jsem se dívala na stránky BOKU (https://boku.ac.at/en/international/themen/international-students-coming-to-boku/wie-plane-ich-mein-leben-in-wien/wie-plane-ich-mein-leben-in-wien-vor-der-ankunft/unterkunftwohnen ), zde je obecně popsáno, jaké ubytování lze ve Vídni sehnat. Hledala jsem co nejbližší a také nejlevnější ubytování. Nakonec jsem se rozhodla pro společnost WIHAST (https://www.wihast.at/en/haeuser/ ). Bydlela jsem v Dr. Paul Schärf dormitory, asi 15 min busem od BOKU. Žádost o ubytování jsem si podávala někdy v dubnu, v květnu jsem pak musela zaplatit kauci 700 € (na konci pobytu ji dostanete zpět). Měsíčně jsem platila asi 310 €. Pokoj byl jako nový, jednolůžkový, vedle ještě jeden pokoj, předsíň a koupelna společná pro oba pokoje. Vím, že hodně studentů také bydlelo ve Student dormitory Starkfriedgasse (také WIHAST).

V  jakém jazyce jste studovali na této univerzitě ?

Studovala jsem bakalářský program, který je oficiálně pouze v němčině. Jako Erasmus student si ale v podstatě můžete vybrat jakékoli předměty i z jiných programů, teoreticky i z magisterských, pokud splňujete podmínky (např. předpokládané znalosti). Snažila jsem se hledat co nejpodobnější předměty, jaké mám ve svém studijním plánu na ČZU, aby mi byly uznány – většina z nich byla v němčině, asi dva v angličtině.

Jak jste se zapojovali při výuce?

Přednášky fungují podobně jako u nás, ale interakce vyučujícího se studenty bylo i při nich celkem dost (dotazy k tématu, vlastní zkušenosti…). Při cvičeních se často spolupracovalo ve skupinách s ostatními studenty, byli vždy velmi ochotní pomoci. První týdny jsem se spíše snažila soustředit, abych porozumněla výkladu, potom to už ale bylo snazší a nebála jsem se komunikovat. Nejvíce interaktivní byl dvoutýdenní jazykový kurz němčiny pro Erasmus studenty před začátkem semestru, kde jsem se seznámila se spoustou dalších Erasmáků a „oprášila“ jazyk.

Jak jste se připravovali na zkoušky?

Podobně jako na zkoušky na ČZU. Procházela jsem prezentace, zápisky či skripta. Chodila jsem na všechna cvičení i přednášky, takže jsem si hodně věcí pamatovala i z nich. Asi na dvě zkoušky jsem se učila s jinými studenty. Překvapením bylo, že BOKU nemá klasické zkouškové období jako ČZU na konci semestru, zkoušky se tam dají dělat prakticky kdykoli (na začátku, uprostřed, na konci semestru). Protože tam ale stejně v podstatě končí semestr před Vánoci, většinu zkoušek jsem si naplánovala na leden.

Co Vám škola nejvíce dala?

Pět měsíců na BOKU byl asi nejnáročnější, nejintenzivnější a nejpřínosnější půlrok mého života. Přes týden jsem se učila, dělala úkoly, ze začátku mi hodně času zabíralo hledání slovíček, kterým jsem nerozuměla. Skoro každý víkend jsem pak vyrážela na výlety po Vídni a okolí, po Rakousku a také např. do Maďarska a zájezd s ESN do Chorvatska. Seznámila jsem se lidmi z celého světa, s některými jsem v kontaktu dodnes. Pobyt v zahraničí mě také naučil lépe zvládat nejistotu, neznámé prostředí a nové situace. Získala jsem jiný pohled na spoustu věcí, které jsem třeba předtím vnímala jinak, přehodnotila pár názorů, předsudků… Rozšířila jsem si také znalosti ve svém oboru a zlepšila jsem si angličtinu a především němčinu.

Byla tato univerzita dobrá? Doporučili byste ji dalším?

Určitě ano. Líbila se mi atmosféra univerzity, studenti i učitelé byli velmi vstřícní a ochotní pomoci. Některé předměty byly velmi zajímavé a hodně mi toho daly. Našly se ale samozřejmě i ne tak dobré předměty, asi jako všude…
Ema Holavová
0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x